czwartek, 9 lipca 2015

LEMONIADA PORZECZKOWA.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną lemoniadę porzeczkową. Będzie w sam raz na trwające upały. Idealnie smakuje podczas wakacyjnego lenistwa gdy słońce praży niemiłosiernie. Zazwyczaj wtedy wyciągam się w cieniu jabłonki ze szklanką tej pysznej lemoniady i delektując się jej smakiem nadrabiam zaległe lektury. A jaki jest Wasz ulubiony napój podczas lipcowych, gorących dni ?




LEMONIADA PORZECZKOWA

1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
400 g czerwonych porzeczek

Cukier i wodę umieścić w rondlu i gotować około 5 minut od zagotowania na małym ogniu. Porzeczki obrać, umyć i umieścić w wysokim naczyniu. Zmiksować za pomocą blendera po czym przetrzeć je na sicie. Pestki wyrzucić a sok porzeczkowy połączyć razem z syropem cukrowym i sokiem z cytryny. Bazę rozcieńczyć wodą i całość podawać z lodem i plasterkami cytryny.
SMACZNEGO!!!



4 komentarze:

  1. Ma prześliczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. To za sprawą użycia całkowicie surowych owoców :)

      Usuń
  2. Dziś mamy 33 stopnie w Londynie i zrobiłam to twoje cudo z polskich pożyczek. Mniammm mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miało być porzeczek;)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP