piątek, 4 września 2015

KOUNOUPIDI KAPAMA CZYLI KALAFIOR PO GRECKU.

Niektórym połączenie kalafiora z cynamonem mogłby się wydawać dziwne, nawet ja zaliczałam się do tej grupy. Podchodząc z pewną nieśmiałością do garnka, nadal mi się wydawało że te smaki zdecydowanie do siebie nie pasują. A tu taka niespodzianka, którą zjedliśmy ze smakiem. Zresztą jak ktoś kiedyś był w Grecji to nie powinien być zdziwiony, smak cynamonu króluje tam prawie we wszystkich potrawach. Razem ze mną Kounoupidi Kapama przygotowywały MARTYNOSIACHANTELMIRABELKA oraz MOPS.


KOUNOUPIDI KAPAMA CZYLI KALAFIOR PO GRECKU
przepis ze strony SOUVLAKI FOR THE SOUL

3 łyżki oliwy
2 małe kalafiory lub 1 duży
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki cynamonu
500 g pomidorów
1 krótka pałeczka cynamonu
1/2 szklanki wody
sól
pieprz

W rondlu rozgrzać oliwę po czym wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dorzucić do niej czosnek, smażyć chwilę po czym dorzucić kalafior podzielony na różyczki.Całość chwilę podsmażyć uważając aby czosnek się nie przypalił po czym dodać do garnka cynamon, pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem dobrze wymieszać a następnie zalać wodą i wrzucić pałeczkę cynamonu. Całość gotować około 20 minut co jakiś czas mieszając aż kalafior zmięknie. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
SMACZNEGO!!!





3 komentarze:

  1. My też zajadaliśmy się ze smakiem;) A w tym miesiącu jedziemy do Grecji i mam nadzieje popróbować tamtejszych specjałów;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam takie dania, tym bardziej w towarzystwie kalafiora. Świetnie wygląda:))

    OdpowiedzUsuń
  3. To było naprawdę pyszne wspólne gotowanie. Szkoda, że nie dodałaś do akcji psiankowatej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP