niedziela, 13 września 2015

RACUCHY Z JABŁKIEM, OSCYPKIEM I SOSEM ŻURAWINOWYM.

Jeśli śledzicie mojego FACEBOOKA to wiecie że dostałam się ostatnio do konkursu dla blogerów zorganizowanego przez POLSKA NA EXPO 2015. Razem z 10 polskimi oraz 10 włoskimi blogerami mamy za zadanie przygotować 4 potrawy. Aby nas zainspirować organizatorzy wysłali nam paczkę z 20 najlepszymi polskimi produktami. W każdym przepisie muszą znaleźć się co najmniej 3 produkty z paczki. Przedstawiam Wam pierwszy z czterech przepisów. Do przygotowania tych racuchów zainspirowało mnie połączenie oscypka z żurawiną i muszę Wam powiedzieć że to połączenie sprawdza się idealnie. Zresztą na pewno go już próbowaliście. Może tym razem skusicie się na wersję śniadaniową którą serdecznie polecam, bo jest pyszna. Zresztą najlepiej przekonajcie się sami. A jeśli podoba Wam się ten przepis to zagłosujcie na niego koniecznie. Możecie to zrobić o TU.



RACUCHY Z JABŁKIEM, OSCYPKIEM I SOSEM ŻURAWINOWYM
12 sztuk

RACUCHY
400 g mąki pszennej
szczypta soli
około 330 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
30 g drożdży
1 jajko
100 g oscypka
2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
olej do smażenia

SOS ŻURAWINOWY
200 g żurawiny
1/2 jabłka
80 ml czerwonego, wytrawnego wina
80 g cukru
1 łyżka miodu

Do miski miksera przesiać mąkę oraz sól. W miseczce umieścić 1/4 letniego mleka, dodać do niego cukier oraz rozkruszyć drożdże. Odstawić na około 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Do przesianej mąki wlać resztę letniego mleka, zaczyn drożdżowy, wbić jajko oraz dodać oscypka pokrojonego w kostkę. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie. Najlepiej zrobić to przy użyciu haka miksera. Ciasto powinno być dość rzadkie, tak aby dało wylać się na patelnie, także w razie konieczności zwiększyć lub zmniejszyć ilość mleka.  Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotować sos żurawinowy umieszczając w rondlu umytą żurawinę, jabłko starte na tarce o grubych oczkach, wino oraz cukier. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i jeszcze przez około 10 minut odparowywać nadmiar płynu. Jabłka obrać, pokroić na plasterki i skropić cytryną aby nie ściemniały.
Patelnie razem z olejem rozgrzać porządnie. Na rozgrzanym olej wykładać  ciasto przy pomocy łyżki wysmarowanej olejem. Dla uzyskania odpowiedniego kształtu można użyć obręczy stalowych które uprzednio najlepiej także wysmarować olejem. Na górze placuszków układać kawałki jabłka pokrojonego w plasterki. Smażyć na małym ogniu z obydwu stron tak aby racuchy z każdej strony ładnie się zrumieniły. Podawać z sosem żurawinowym.
SMACZNEGO!!!







1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP