wtorek, 16 sierpnia 2016

BRIAMI.

Bogato zaopatrzone półki straganów kuszą sezonowymi warzywami. Warto o tym czasie przygotować ten grecki gulasz, w którym różnorodność sezonowych warzyw wpływa bardzo pozytywnie na jego smak. Na dodatek roboty przy nim tyle co nic, wystarczy pokroić warzywa, wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika i nie przemęczając się zbytnio mamy naprawdę wyborne danie obiadowe. 



BRIAMI
4 porcje

4 młode ziemniaki
1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka
2 duże pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy 
kawałek sera feta
1 łyżeczka suszonego tymianku 
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczki płatków chilli
sól
pieprz
1/4 szklanki wody


Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i umieścić w dużej misce. Dodać do nich cukinię, bakłażana, paprykę, pomidory oraz cebulę pokrojone w mniejsze kawałki. Całość zalać oliwą, doprawić tymiankiem, oregano, płatkami chilli, solą oraz pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie po czym umieścić w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku w łupinach rozgnieść przy pomocy noża i powtykać je między warzywa. Fetę pokruszyć na wierzchu dania. Tak przygotowane briami zalać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut, aż ziemniaki zmiękną a warzywa zrumienią się.
SMACZNEGO!!!




3 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP